Passa al contingut principal

AMANIDA DE LLENTIES AMB CEBA ESTOFADA

La llentia és un llegum molt complet, és una font excel.lent de proteïnes, hidrats de carboni, lípids, fibra, minerals i vitamines, vamos una meravella de la naturelesa.

Com a curiositat he trobat a la biografia de Néstor Luján, periodista i escriptor nascut a Mataró l'any 1.922, el qual va iniciar un nou génere literari que barrejava história, literatura, antropologia cultural i gastronómica fent articles setmanals a la revista Destino; doncs bé comenta que al mític restaurant francés la Tour d'Argent, on ell ha menjat les millors llenties de la seva vida, el "Potage Tour d'Argent" té una história al darrera d'aquelles divertides, com quasi bé sempre pasa.

Abans de la guerra del 14 el gran duc Vladimir de Rusia amb la seva dona, va anar a sopar a l'emblemàtic restaurant i van demanar el Potage Tour d'Argent que era el plat estrella de moment, el duc va saber apreciar les llenties però en canvi la seva dona no, va fer una cullerada i la va deixar dins del plat sense tocar-la més; el maitre en donar-se'n compte li va anar a retirar el plat i li va dir "Alteza con el debido respeto, cuando no se sabe comer una sopa como ésta, es mejor no pedirla" es va fer un silenci gélid a la sala i la duquessa no sabia si fer-lo matar allà mateix o deixar-ho córrer, al final va optar per abaixar el cap i callar .... i com diu el meu marit són d'aquelles históries que expliquem quan sortim amb les tietes a sopar ... aquesta história ja us l'explicaré un altre dia ....


Per fer aquesta amanida necessitarem:
  • Llenties - Si esteu inspirats les podeu bullir vosaltres, i sinó compreu una llauna de llenties JA'E per mi les millors conserves del mercat, no tinc comissió
  • Encenalls de pernil ibèric de qualitat
  • Barreja enciams
  • Tomàquets RAF
  • Cebes de figueres
Per fer la vinagreta:
  • Vinagre de Módena
  • Mostassa Maille Ancianne
  • Oli d'oliva

Si heu de fer les llenties vosaltres doncs deixeu la nit abans el llegum en un bol amb aigua freda que reposin i a l'endemà ben escorregudes les poseu a bullir amb aigua sense sal que la posarem al final de la cocció perque no ens endureixi la pell, una ceba i un parell de fulles de llorer, quan estiguin cuites les col.leu i les deixem refredar.

Si opteu per la modalitat és cap de setmana, fa un dia preciós i tens un marit i una filla amb els que gaudir plenament cada minut del cap de setmana, obres la llauna de llenties JA'E.

Reservem les llenties i tallem a plomes (li dedico al Manel) i les posem en una paella amb oli i una miqueta de sal que es vagin poxant.

Netejem la barreja d'enciams; fulla de roure, lollo rosso, llarg, francés etc i el tallem ben petitó i el reservem , tallem a petit també els tomàquets RAF.

Preparem la vinagreta amb la mostassa, vinagre i oli.

Per emplatar l'amanida va molt bé tenir un aro metàl.lic que ens ajudi a concentrar els aliments al mig i quedi amb forma de timbal, com podeu observar jo no tenia aro, posarem a la base una bona capa de llenties, a sobre el tomàque RAF fet a daus, una mica de mesclum d'enciams, una bona capa de la ceba que em confitat i a sobre de tot encenalls de pernil ibèric.

Ho amanim amb la vinagreta i ja està.


Q u e d a b o n í s s i m a i super completa, podeu afegir que li dóna un toc molt i molt bó encenalls de foie i pinyonets torrats ... alrededor del plat hi feu un cordó amb sciroppo de modena i ja podem triomfar .!!!!!!!!!!!!!

Comentaris

vacapaca ha dit…
Molt bona aquesta amanida!!! M'agrada la llentia petita per amanidas ... he de probar les que comentes!! Un peto, Montse.
Gemma ha dit…
A casa les llenties agraden més així en amanides que estofade i calentes com a plat d'hivern...
I aquesta que fas tu té tots els sabors, amb una gran combinació d'ingredients.
ANNAFS ha dit…
Quina amanida més bona i quina gran història. Les llenties les trobo bones de totes maneres, i així, són ideals per l' estiu.
ptns.
Marta Padenous ha dit…
Llenties...quan era petita les menjava al cole...i eren FATALS i ara m'encanten...i en amanida com més m'agraden!
Ptnts
El cullerot Festuc ha dit…
A mi és la llegum que més m'agrada! No coneixia les llenties JA'E, on les trobes?
Petunets,
Eva.
Mercè ha dit…
Mar, i només t'hi falta afegir que les llenties són una llegum amb un alt contingut en ferro!! ;) A mi, són les llegums que més m'agraden, tant estofades com amb amanida, i aquesta teva, ben completa!! Genial pel temps de calor! :)
Petons!
MAR ha dit…
Bon dia senyores:

Vacapaca: A mi també la llentia ben petitona com aquesta per aixó m'agrada tant, es diu pardina i és super petitona.

GEmma: A mi també m'agraden més amb amanida fredes tot i que la meva mare fa unes llenties estofades que estàn per llepar-se els dits.

Anna: Si i tant que són ideals per l'estiu a més és un plat que el pots fer de bon mati i menys el montatge amb l'enciam i tomàquet el pots deixar ja tot fet.

Marta: Es que les llenties del cole .... com pasen aquestes coses eh algún plat que de petit potser per no massa ben cuinat li agafes mania i desprès ho arrastres tota la vida... sort que amb les llenies ho has pogut solventar..

Cullerot Festuc: Si jo empato entre les llenties i els cigrons ... tots dos m'encanten. Les trobaràs la marca JA'E a botigues una mica gourmet no al super.

MErcè: Tens tota la raó que jo d'embarassada m'en vaig fer un tip de menjar llentia per l'anèmia ...

Gracies senyores pels vostres comentaris i molts petonets
Mai ha dit…
Aquest tipus d´amanides m´agraden moltíssim, és una bona manera de menjar llegums quan comencen les calors oi?
Ideal.
Una abraçada
Mai
Cuinagenerosa ha dit…
mar, magnífica amanida de llenties, equilibrada i complerta.
a casa ens encanten i en faig sovint, i la veritat és que no dóna pas tanta feina coure-les un mateix. amb les varietats que hi hi ha ara, no cal ni remullar-les, es renten bé, es posena coure com has dit amb una ceba i una fulla de llorer, si vols una pastanaga i un osset de pernil, i en tres quarts estan cuites unes bones pardines.
moltes gràcies per la dedicatòria ;)
Marta ha dit…
Hola guapa,
M'agradan totes les amanidas peró aquesta de llenties amb ceba t'ha quedat amb una bona pinta...perfecte per un sopa sá!
Petons
MAR ha dit…
Mai: bon dia si a mi m'agrada més el llegum en fred que en calent, una bona amanida de cigrons per exemple o una esqueixada amb mongeta ... mmmm m'encanten.

Manel: si amb aquestes tant petitones que hi ha ara de fet quan les treus del remull de la nit quasi bé no cal bullir-les.. si t'agraden al dente ..

Marta: Eh que si un sopar ben sa a base de llegums i hortalisses què més volem ..

petonets a tots i gràcies

Entrades populars d'aquest blog

PIZZA CARLA

A casa ens agrada molt fer-nos les pizzes, començant per la masa i afegint els ingredients que cadascú prefereix. En el cas de la Carla també li feia la pizza nostre amb les cosetes que a ella li agraden, però arribat un punt ja no mastegava massa bé i li acabava donant nomès la part superior de la pizza sense la base, així que l'altre dia vaig pensar fer.li la pizza però en comptes de la base nostre, fent servir de base una llesca de pa bimbo sense crosta bén primeta, us explico com. El resultat fantàstic perque al ser més tovet es va menjar tota la pizza sense deixar res de res. Ingredients: 1 llesca de pa Bimbo sense crosta (no tinc comissió pot ser Panrico o de la fleca mateix) 1 tomàquet vermell 10 xampinyons petits Formatge semi Garcia Vaquero (idem que amb el pa de motlle no tinc comissió) Formatge rallat mozzarella Orenga Pernil dolç Vaig agafà el corró d'estirar les mases i vaig aplanar la llesca del pa de motlle fins quedar molt fineta, a sobre vaig rallar un tomaque

FILET DE VEDELLA/BOU AMB CEBETES I COMPOTA POMA

Avui us proposo un filet fet al forn, la peça es cuina sencera i queda francament boníssim. És molt senzill de fer, i entre la tendresa de la pròpia peça i la maceració que se li fa una estona abans queda deliciós, a casa quan som colla el fem sovint perquè porta molt poca feina i el resultat és francament molt bo. Personalment m'agrada més el filet de bou, però el podeu fer de vedella, el que si és important que us facin la peça sencera i ben neta de greix i vetes. La carn queda molt gustosa perquè es cou en els seus propis sucs i amb la maceració que li fem amb concentrat de carn de vaca i mostassa. Es pot acompanyar amb una de compota de poma i de cebes mini glacejades, però teniu infinitat d'alternatives possibles com mostasses, salses de fruits vermells, patates fetes al forn amb herbes aromàtiques, espàrrecs verds a la brasa .... Necessitarem: - 1 Filet de Bou o Vedella de més o menys 1 kg - 1 pot salsa de carn Bovril - Llard - Mostassa Maille Dijone - Compota Poma - Sal

BOLETS DE TARDOR AMB CANSALADA FRESCA

Rossinyols Aquesta tardor encara no havíem menjar bolets i divendres quan vam anar al mercat setmanal de Platja D'Aro vaig comprar aquests rovellons i rossinyols que em cridaven des de la parada.   Aquest cop per donal-s'hi una mica més de vida els vaig fer amb cansalada fresca per donar una mica més de gust al conjunt, perquè a títol personal, els bolets són una mica insulsos i sinó els hi afegim en la cocció algun ingredient que potencii el seu sabor doncs queden una mica tristos al plat.    Rovellons  Així doncs us explico com el vam fer: Ingredients Rossinyols i Rovellons All i julivert Oli oliva Sal i pebre blanc Cansalada de Duroc fresca (opcional ous frescos) Primer de tot netegem bé els bolets, els hi trèiem tota resta de terra i restes de vegetació, els trossegem i els posem amb una mica d'oli en una paella amb oli i pebre a foc mig i tapem, ara els bolets deixaran anar tota l'aigua que porten; anem remenant i quan ja veiem qu