Aprofitant que el dilluns era festiu a Barcelona i altres poblacions i que semblava ser el primer cap de setmana ja de cara al bon temps, el diumenge va venir la colla (habitants coneguts ja d'aquest blog) a Platja D'aro a fer un arrós negre de Palafrugell.
Una excusa més per poder fer dues coses que m'encanten, reunir els amics a casa i passar una molt bona estona, com aixi va ser, i a sobre tenir l'excusa perfecte per ficar-me a la cuina a fer plats d'aquells que volen mimos, cocció lenta, ingredients comprats amb carinyo i amb temps .... ja sabeu de què us parlo oi ... a més vaig tenir la gran sort de comptar amb el millor companya de cuinetes el meu amic Sergi,
Doncs bé el menú que vem fer va ser de primer un pica pica que ja us aniré posant les receptes aquest dies:
- Anxoves i seitons (no cal recepta eren de pot ... aixó si de vidre, conserves de l'Escala .. boníssimes)
- Guacamole amb nachos
- Espirals d'escalivada i formatge de cabra amb basílico
Com a plat principal vam fer aquest arrós negre que ara us explicaré i de postres un sacher de xocolata ... comprat que estava per plorar, acompanyat d'uns taps de xocolata i praliné bonissims i uns encenalls de xocolata que van portar el Jordi i la Mimé que estaven també per plorar.
Vam acompanyar l'àpat amb un vi blanc que ens agrada molt "El Perro Verde" un vi de Rueda de varietat Verdejo francament molt bó.
Per si algú volia sucar pa, mireu quina roda de carro que vam comprar al forn, era de llavors i cerels i estava bonissim amb una molla compacte però esponjosa al mateix temps.
En definitiva com podeu veure un àpat operació biquini 100% ... aixó si el que vam riure no hi cap a cap biquini !!!!!!!!!!!!
Per fer aquest arrós necessitarem: (mides per 7 persones )
- 700 gr arrós bomba
- 2 sèpies ben grosses amb la tinta
- 400 gr de crancs
- 600 gr de costella de porc
- 9 salxixes
- 14 cloïsses
- 14 musclos
- 14 gambes
- 14 escamarlans
- 3 grans d'alls
- 4 tomàquets madurs
- 4 cebes de figueres
- 1,4 lit. de fumet
En una cassola posem oli d'oliva i sofregim els crancs, llagostins i gambes deixant-los una mica crus, és a dir que agafin color i ja està, ho treïem i ho reservem.
En el mateix oli que ens ha quedat aromatitzat de marisc, hi saltejem la costella de porc tallada a dauets, la sèpia tallada també a quadrats petits i les salxixes fets també a tallets, tot sal perat deixem que agafi color igual que amb el marisc i ho retirem.
Afegim a ara a la cassola la ceba tallada fineta i la deixem coure fent xup xup molt baix, passats uns vint minuts afegim el tomàquet natural rallat i els grans d'alls tallats petits i deixem que es vagi fent el sofregit una bona estona, amb compte que no se'ns cremi, jo la vaig deixar una hora llarga al final queda de color negre .. que de fet és el que li dóna color a l'arrós no tant com la tinta, ho salpebrem .. arribat a aquest punt podeu deixar el plat en stand by fins que no sigui l'hora de dinar, jo aquest procès el vaig fer quan em vaig llevar, vam anar a la plajta i quan vam tornar nomès et queda tirar el fumet.
Per enllestir, afegim l'arrós amb el sofregit i li donem unes quantes voltes durant uns 7/8 minuts amb el foc una mica més viu que fins ara perquè es vagi torrant una mica el gra , tindrem a mà el fumet ben calent i l'afegirem juntament amb la tinta, la costella de porc, les salxixes, les gambes i els escamarlans, jo els crancs no els poso ja que nomès els faig servir per aromatitzar l'oli; pujem el foc i un cop arranca el bull el posem al forn pre calentat a 250º amb el foc de d'alt i de baix uns 20 minuts; cinc minuts abans d'acabar la cocció afegim els musclos i les cloïsses; si els posem al mateix temps que la resta d'ingredients queden molt ressecs.
Comentaris
Molt bona reunió, son les millors!!!
jo no el faig mai, l'arròs al forn, algun dia hauré de provar-ho.
Petons
Una pregunta, on compreu les postres a Platja d'Aro? Jo sempre acabo anant a Sant Feliu o Palamós ja que no en conec cap de confiança...
Els teus amics vndran cada pont si els hi fas aquest menú...
Petunets,
Eva.
La foto amb les mans, genial!! :)
Petons!
Gemma: Si si em sembla que ens va sentar millor per ser dilluns festiu que no pas per l'arrós en si ...
Vacapaca: Eh que si el pa era enorme era realment una roda de carro .. .bé una mica més petita.
Marta: Bona catadora i millor cuinera estàs feta tú també.
Dolors: Ploravem de plaer i el que tú dius de pena de que s'acabés tot ...
Quel: Eh que si carinyo els plats tenen millor sabor quan estem acompanyats a taula ...
Manel: si si la cassola em va quedar molt justa ... n'hauré de comprà una de més grossa. Doncs jo menys els rissoto tots els arrossos els acabo sempre al forn, com que el calor és uniforme no em queden zones d'arrós +/- fet, molts cops el foc és més petit que la base de la cassola.
Marta: doncs ja hi ets apuntat que una tasseta més d'arrós sempre hi sóm a temps.
Cullerot Festuc: a platja d'aro enlloc sempre comprem les postres o bé a la Xidors a Vall Llobrega, o a la Pastisseria Gloria de Palamós o a La Vienessa de Sant Feliu de Guixols. Per mi les millors de la zona.
Mercè:El proper cop t'envio per Fedex un tupper amb arrós i un altre amb la tinta aixi la congeles i en tens .... ji ji ji
Petonets a tothom i moltes gràcies pels vostres comentaris.
Huré de provar de fer aquest arrós negre tant bo, que no n' he fet mai.
ptns.
Vinga animat a fer aquest arrós que et portarà aromes de mar aqui d'alt a la montanya on vius ..
petonets