Passa al contingut principal

ESTOFAT DE VEDELLA

Sabeu d'aquells plats que molts cops us comento que han quedat enregistrats a la memòria d'infància i que no saps ben bé perquè han desaparegut al pas dels anys de la taula dels teus pares a mida que han anat creixent els fills ... doncs bé l'estofat de vedella de la meva mare és un cas evident en la história gastronómica de la meva familia, m'en recordo quan erem petites que un cop a la setmana a l'hivern, teniem per dinar estofat, ens encantava per la carn melosa, les pastanagues i la patata desfeta i el pa que hi podies sucar un cop acabat el plat .... tot un plaer que et calentava la panxa i et deixa a punt per tornar al cole.
Doncs bé jo he recuperat aquest plat arrel de la Carla, un plat complet, porta la proteïna i les verdures, com que tot plegat ha de fer un xup xup llarg, la textura dels ingredients queda molt suau i desfeta i pels patufos de casa és un plat genial.
Desprès de la setmaneta que em tingut i que estem tenint crec que anirà molt bé un bon estofat com el de la foto que és el que dinarem avui.
Com sempre amb aquest tipus de plats queda més bó si el feu la nit o el dia abans a ser menjat.
Bè doncs no té cap secret, i aqui teniu els ingredients:
  • 650 gr de carn de vedella tallada a trossets petits (per ex filet de pobre, demaneu al carniser que us doni el tall que vagi millor per fer un estofat)
  • 1 ceba
  • 1 tomaquet rallat
  • 3 pastanagues
  • 3 patates
  • sal pebre oli oliva
  • herbes provençals
  • una branqueta de canyella
  • Caldo (vegetal, de pollastre ... el que tingueu. sempre i quan no sigui un fumet)

Començem salpebrant la carn i la posarem en una cassola amb oli perquè es dori a foc una mica alegre, tot seguit afegirem la ceba i la pasarem uns cinc minuts a continuació hi posem el tomàquet rallat i salpebrem de nou.

Deixem que el sofregit es faci uns cinc minuts i hi afegirem les patates tallades finetes, les pastanagues també tallades a tall prim, les herbes provençals, la canyella i li donem un parell de voltes perquè tot plegat s'impregni bé de l'oli i els sucs de cocció de la carn.

Tot seguit afegim caldo fins que cobreixi la carn i les verdures i baixem el foc i ho deixem fent xup xup fins que les patates i les pastanagues són cuites, aqui "al gusto del consumidor" a nosaltres ens agraden que quedin ben desfetes per tant ho deixem una bona estona com una horeta, si voleu trobar més la patata i la ceba i que la carn quedi més ferma, doncs menys estona.

A mida que avança la cocció si us va quedant resec hi afegiu més caldo.

I ja està així de fàcil.

Bon profit !!!!!!!!

Comentaris

Gemma ha dit…
Com l'estofat de la mare no hi ha res... un plat que ens porta records d'infància, de dies freds i ganes de sucar pa... Segur que la Carla, quan sigui gran, també recordarà aquest estofat amb la mateixa enyorança que tu.
La cuina vermella ha dit…
Quan era petita la meva mare també en feia tot sovint, i no sé perquè aleshores arrufava el nas... Ara donaria el que fos per tornar-lo a tastar. Quina meravella, i amb aquest fred que fa... mmmm, que bé que entra!!
josep ha dit…
Mar,
Això és memòria històrica. Crec que amb aquest plat, molts tenim el record d'infantesa. Està molt bé que la Carla s'acostumi i li agradin aquests plats, cosa difícil en la canalla d'avui. Una abraçada
Mercè ha dit…
Mar, sembla mentida com hi ha tants plats que ens porten bons records oi? I a més, les receptes de les mares són les millors!! La Carla al seu dia farà l'estofat de la mare. ;)
Petons!
Menchu ha dit…
Estimada amiga
Hemos visitado tu blog y estamos muy interesados en hacerte una propuesta.
Mi mail es menchu@extremacalidad.com
Si eres tan amable me envías tu dirección y contactamos.
Un saludo.
MAR ha dit…
bon dia bloguerussssssss

Hi estem tots d'acord les receptes de les mares eren molt i molt bones i si us hi fixeu plats únics que reuneix comodiatat per la cuinera i pel comensal ....

Menchu mi correo es marmedina@zetae.com

Petonets
ANNAFS ha dit…
Una vegada tens l' olla al foc.. ja es va sol. I un estofadet sempre va bé quan fa fresqueta...
ptns.
illetapitita ha dit…
Aquest és un plat d'aquells que a tots en fa venir recorda, de la mare o de les avies, tots n'hem menjat hem dit que el seu era el millor, jeje
Aquest teu fa pinta d'estar molt bo!
Una abraçada!

Entrades populars d'aquest blog

PIZZA CARLA

A casa ens agrada molt fer-nos les pizzes, començant per la masa i afegint els ingredients que cadascú prefereix. En el cas de la Carla també li feia la pizza nostre amb les cosetes que a ella li agraden, però arribat un punt ja no mastegava massa bé i li acabava donant nomès la part superior de la pizza sense la base, així que l'altre dia vaig pensar fer.li la pizza però en comptes de la base nostre, fent servir de base una llesca de pa bimbo sense crosta bén primeta, us explico com. El resultat fantàstic perque al ser més tovet es va menjar tota la pizza sense deixar res de res. Ingredients: 1 llesca de pa Bimbo sense crosta (no tinc comissió pot ser Panrico o de la fleca mateix) 1 tomàquet vermell 10 xampinyons petits Formatge semi Garcia Vaquero (idem que amb el pa de motlle no tinc comissió) Formatge rallat mozzarella Orenga Pernil dolç Vaig agafà el corró d'estirar les mases i vaig aplanar la llesca del pa de motlle fins quedar molt fineta, a sobre vaig rallar un tomaque...

BOLETS DE TARDOR AMB CANSALADA FRESCA

Rossinyols Aquesta tardor encara no havíem menjar bolets i divendres quan vam anar al mercat setmanal de Platja D'Aro vaig comprar aquests rovellons i rossinyols que em cridaven des de la parada.   Aquest cop per donal-s'hi una mica més de vida els vaig fer amb cansalada fresca per donar una mica més de gust al conjunt, perquè a títol personal, els bolets són una mica insulsos i sinó els hi afegim en la cocció algun ingredient que potencii el seu sabor doncs queden una mica tristos al plat.    Rovellons  Així doncs us explico com el vam fer: Ingredients Rossinyols i Rovellons All i julivert Oli oliva Sal i pebre blanc Cansalada de Duroc fresca (opcional ous frescos) Primer de tot netegem bé els bolets, els hi trèiem tota resta de terra i restes de vegetació, els trossegem i els posem amb una mica d'oli en una paella amb oli i pebre a foc mig i tapem, ara els bolets deixaran anar tota l'aigua que porten; anem remenant i quan ja veiem qu...

FILET DE VEDELLA/BOU AMB CEBETES I COMPOTA POMA

Avui us proposo un filet fet al forn, la peça es cuina sencera i queda francament boníssim. És molt senzill de fer, i entre la tendresa de la pròpia peça i la maceració que se li fa una estona abans queda deliciós, a casa quan som colla el fem sovint perquè porta molt poca feina i el resultat és francament molt bo. Personalment m'agrada més el filet de bou, però el podeu fer de vedella, el que si és important que us facin la peça sencera i ben neta de greix i vetes. La carn queda molt gustosa perquè es cou en els seus propis sucs i amb la maceració que li fem amb concentrat de carn de vaca i mostassa. Es pot acompanyar amb una de compota de poma i de cebes mini glacejades, però teniu infinitat d'alternatives possibles com mostasses, salses de fruits vermells, patates fetes al forn amb herbes aromàtiques, espàrrecs verds a la brasa .... Necessitarem: - 1 Filet de Bou o Vedella de més o menys 1 kg - 1 pot salsa de carn Bovril - Llard - Mostassa Maille Dijone - Compota Poma - Sal...