Passa al contingut principal

SUSHI !!!!!!!!!!!


Fa uns dies vaig tenir la oportunitat i el plaer, de fer un curs intensiu de cuina japonesa. A mi m'agrada molt el menjar asiàtic però mai havia fet cap curs així doncs vaig aprofitar al màxim les sis hores de curs que vam fer.

El resultat resultat va ser que em va encantar, li vaig perdre la por a fer cuina asiàtica, he conegut productes nous i desconeguts fins ara per mi, he descobert una nova cultura culinaria molt interessant.

El cuiner que ens va fer el curs ha viscut al Japó i la seva feina actual està molt lligada tant al consulat japonès a Barcelona,com a Casa Àsia, el seu coneixement no és nomès culinari sinó cultural en general del món asiàtic i ens va fer unes classes magistrals per entendre una mica què és la cultura asiàtica i de veritat que em van agafar ganes de saber-ne més perquè és molt interessant i enriquidor.

Així doncs aquets dies m'he estrenat amb la cuina japonesa i el resultat ha estat tant gratificant i bo que estic molt animada a seguir aprofundint en aquesta nova porta que s'ha obert a la meva cuina.

Són receptes senzilles totes elles, però has de tenir temps i ganes, són elaboracions llargues i entretingudes, és un autoregal per donar-vos com jo vaig fer dissabte pasat, li vaig dir al meu marit que s'encarregues de la nostre princessa de dos anys i em vaig tancar a la cuina tota la tarda i al final vem compartir el sopar japonés amb dos grans amics ....... que es pot demanar més??? va ser el dissabte perfecte !!!

Doncs avui us presento el sushi .....


Per començar, abans de cuina has de comprar els ingredients .... nomès per l'experiència d'anar al supermercat asiàtic que hi ha al carrer Balmes nº 6, amb Pelayo, ja val la pena fer un curs de cuina japonesa; us explico: és una botiga força gran on hi trobareu tota mena d'ingredients que s'utilitzen en les cuines asiàtiques, tant envasats com frescos i congelats, la varietat és infinita, i nomès per trobar alló que busques és com una gincama tot i que compensa i de llarg, perquè veus coses que no has vist mai i és molt interessant anar a pasar-hi una estona, mira en comptes d'anar al cine aneu aqui .... total que per comprar els ingredients que veieu a la foto vaig trigar 45 minuts ...... obviament totes les etiquetes estàn en japonés, xino ..... als meus ulls d'ignorància idiomàtica ... dibuixets i has d'anar pot per pot girant-lo i llegint l'etiqueta que tenen la obligació de posar en castellà ... ja us ho dic val la pena ...
El Sushi (arrós japonès avinagrat) es fa amb un arrós especial per fer sushi té molt poc almidó i la seva cocció és on recau tot l'èxit o fracàs del plat, com veureu que es va repetint en totes les receptes, no és gens complicat tan sols has de seguir religiosament els temps de cocció i sobretot les mides de cada ingredient que juga en la recepta; aqui no hi ha lloc a inventives ... de les que jo sóc tant amant, aqui hem de ser alumnes aplicats.
Per fer el vinagre de sushi - AWASESU
  • 90 ml de vinagre d'arrós
  • 50 gr de sucre
  • 10 gr de sal

Barrejem tots els ingredients en una cassola a foc lent i deixem que es vagi desfent tot el sucre, un cop ho tinguem apaguem i ho deixem refredar. MAI HA DE BULLIR.

Arrós

  • 500 gr d'arrós japonés per fer sushi
  • 625 ml d'aigua

Rentem l'arrós sota l'aixeta amb aigua freda i l'anem fregant uns 45 min fins que surti l'aigua clara, el deixarem escórrer uns 30 minuts.

Agafem una cassola i tirem EN FRED l'arrós i l'aigua mesurada, TAPEM la cassola i ho portem a ebullició, un cop bull, baixem el foc al mínim (o també el podem posar en un foc més petit) i començem a comptar 10 minuts, passats aquests 10 minuts SENSE DESTAPAR la cassola el deixem reposar 10 minuts més.

És la clau, NO DESTAPAR la olla en cap moment dels 20 minuts de coccio, per veure si bull aixequeu una punta o fer servir una tapa transparent.

Un cop transcorreguts els 20 minuts l'extenem sobre una bandeja de forn i ara bé lo bó, amb un ventilador o alguna cosa que poguem fer servir per ventar, l'anem refredant a mida que anem afegint mica en mica el vinagre que em preparat al prinicpi, i anem separant amb una cullera de fusta els granets d'arrós, un cop el tinguem a temperatura ambient agafem un drap moll i el tapem perque conservi la humitat.

Ara ja podem elaborar el sushi ... podem fer els farcits que us vinguin al cap .. imaginació al poder.

Per fer el sushi necessitarem:

  • Bol d'aigua on mollar-nos els dits per agafar l'arrós perque és molt enganxós.
  • Drap sec (per secar-nos les mans i que no gotejin)
  • Farçit del sushi
  • Makisu o esterilla per enrrotllar el sushi
  • Alga nori: alga amb la qual enrrotllem el sushi.
  • Salsa de soja
  • Sésam blanc / Sésam negre
  • Wasabi

Estirem l'esterilla col.loquem a sobre l'alga nori i posem fins 45 % de l'alga arrós amb els dits humits i que no sobrepasi el 0.5 cm de gruix.

Al mig posem el farcit que volguem i enrrotllem amb l'ajuda de l'esterilla i cap a la nevera (màx 1.5 hora) abans de menjar-lo, el tallem l'espolsem amb sésam negre i blanc i l'acompanyem amb salsa de soja a part.

Jo vaig fer-ne de tres tipus:

  • Salmó fresc (crú) tallat a palitos i enrrotllat al mig del sushi
  • Formatge Philadelphia + surimi + alvocat
  • Philadelphia+ Surimi

Comentaris

Gemma ha dit…
Jo tampoc m'he atrevit mai a fer sushi a casa, hauré de er un curset d'aquests per perdre la por...
M'imnagino que vas passar una tarda de dissabte ben entretinguda, quina feinada! Però tot et va quedar amb una pinta favulosa, segur que el sopar va ser tot un èxit ;)
Mercè ha dit…
Mar, que bé que hagis pogut gaudir d'un curs tan profitós d'una cuina desconeguda per a molts de nosaltres. El sushi m'encanta, i és de les poques coses que sé fer. :p I el teu, t'ha quedat impecable!
Ja tinc ganes de veure la resta de plats! ;)
Petons!

Entrades populars d'aquest blog

PIZZA CARLA

A casa ens agrada molt fer-nos les pizzes, començant per la masa i afegint els ingredients que cadascú prefereix. En el cas de la Carla també li feia la pizza nostre amb les cosetes que a ella li agraden, però arribat un punt ja no mastegava massa bé i li acabava donant nomès la part superior de la pizza sense la base, així que l'altre dia vaig pensar fer.li la pizza però en comptes de la base nostre, fent servir de base una llesca de pa bimbo sense crosta bén primeta, us explico com. El resultat fantàstic perque al ser més tovet es va menjar tota la pizza sense deixar res de res. Ingredients: 1 llesca de pa Bimbo sense crosta (no tinc comissió pot ser Panrico o de la fleca mateix) 1 tomàquet vermell 10 xampinyons petits Formatge semi Garcia Vaquero (idem que amb el pa de motlle no tinc comissió) Formatge rallat mozzarella Orenga Pernil dolç Vaig agafà el corró d'estirar les mases i vaig aplanar la llesca del pa de motlle fins quedar molt fineta, a sobre vaig rallar un tomaque

FILET DE VEDELLA/BOU AMB CEBETES I COMPOTA POMA

Avui us proposo un filet fet al forn, la peça es cuina sencera i queda francament boníssim. És molt senzill de fer, i entre la tendresa de la pròpia peça i la maceració que se li fa una estona abans queda deliciós, a casa quan som colla el fem sovint perquè porta molt poca feina i el resultat és francament molt bo. Personalment m'agrada més el filet de bou, però el podeu fer de vedella, el que si és important que us facin la peça sencera i ben neta de greix i vetes. La carn queda molt gustosa perquè es cou en els seus propis sucs i amb la maceració que li fem amb concentrat de carn de vaca i mostassa. Es pot acompanyar amb una de compota de poma i de cebes mini glacejades, però teniu infinitat d'alternatives possibles com mostasses, salses de fruits vermells, patates fetes al forn amb herbes aromàtiques, espàrrecs verds a la brasa .... Necessitarem: - 1 Filet de Bou o Vedella de més o menys 1 kg - 1 pot salsa de carn Bovril - Llard - Mostassa Maille Dijone - Compota Poma - Sal

BOLETS DE TARDOR AMB CANSALADA FRESCA

Rossinyols Aquesta tardor encara no havíem menjar bolets i divendres quan vam anar al mercat setmanal de Platja D'Aro vaig comprar aquests rovellons i rossinyols que em cridaven des de la parada.   Aquest cop per donal-s'hi una mica més de vida els vaig fer amb cansalada fresca per donar una mica més de gust al conjunt, perquè a títol personal, els bolets són una mica insulsos i sinó els hi afegim en la cocció algun ingredient que potencii el seu sabor doncs queden una mica tristos al plat.    Rovellons  Així doncs us explico com el vam fer: Ingredients Rossinyols i Rovellons All i julivert Oli oliva Sal i pebre blanc Cansalada de Duroc fresca (opcional ous frescos) Primer de tot netegem bé els bolets, els hi trèiem tota resta de terra i restes de vegetació, els trossegem i els posem amb una mica d'oli en una paella amb oli i pebre a foc mig i tapem, ara els bolets deixaran anar tota l'aigua que porten; anem remenant i quan ja veiem qu