Ves al contingut principal

MANDONGUILLES AMB VERDURES


Ja portem uns dies de primavera i encara em ve de gust menjar plats d'hivern, i no tan sols menjar, sinó portar roba d'hivern ... quin desastre, jo que estic tota la tardor i hivern esperant que arribi la primavera i el bon temps i un cop la tenim aquí decideix no manifestar-se .... bé com cada any, un dia d'aquest ens llevarem i hi haurà 30º .. i un any més haurem passat de l'hivern a l'estiu sense transitar per la deliciosa primavera ... però bé sempre ens quedarà un plat de mandonguilles ...

Per fer les mandonguilles necessitarem:

- 600 gr de carn de vedella picada
- 3 ous
- pa rallat
- all i julivert
- sal + pebre
- farina

Per la resta del plat:

- 2 tomàquets vermells
- 1 ceba grossa
- caldo
- 250 gr pèsols
- 1/2 carbassa
- 1 carbassó
- 2/3 patates mitjanes

Comencem fent les mandonguilles, sal pebrem la carn picada de vedella i la posem en un bol, afegim els ous, una mica de pa rallat i l'all i julivert, jo d'all i julivert en poso molt poc; amb les mans ben netes ho anem treballant fins que veiem que ens queden tots els ingredients ben barrejats, si us queda massa liquida i no es lliga, afegiu un mica més de pa rallat, si us queda que massa suelta, poseu-hi un ou més.

Un cop tenim la massa feta, anem fent les mandonguilles de la mida que vulguem, i les passem per farina i les reservem.

En una cassola amb oli fregim les mandonguilles, no massa, no cal que quedin totalment cuites.

Les traiem de la cassola i en el mateix oli sofregim la ceba i el tomàquet rallat amb una fulla de llorer, ho salpebrem i deixem uns 10 minuts que es vagi fent a foc mig el sofregit.
Ara és el moment de tirar les verdures que hem escollit per acompanyar les mandonguilles: carbassa, carbassó i les patates tallades a cubs, afegim també es pèsols i ho deixem que cogui uns 8 minuts, passat aquest temps afegim caldo, podem afegir tranquil.lament aigua mineral si volem, que cobreixi les verdures.

Deixem que les verdures es vagin estovant, passats uns 15 minuts afegim les mandonguilles ho rectifiquem de sal i pebre i les deixem fent xup xup uns 5 minuts més, i ja està el plat està acabat



Comentaris

Merchi ha dit…
Me encantan las albóngidas y si como acompañamiento me las sirves con verdutias, mejor que mejor.
Un plato rico de verdad, muy muy bueno.

un besito guapa :)
ANNAFS ha dit…
Ostres sí després d' uns dies que semblava que volia arribar la primavera... torna a fer fred. A mi la primavera m' encanta i aquestes mandonguilles també. Jo les faig igual que tu, només que hi poso la meitat de carn de porc i la meitat de vedella.
Bon cap de setmana i ptns.
MAR ha dit…
hola blogueres gastronómiques, si Merchi las albóndigas es de esos platos de toda la vida que gustan a mayores y pequeños.
Anna igual que tú m'encanta la Primavera i suposo que cap a Berga encara s'ha manifestat menys no? tot i que quan ho fa és una maravella la muntanya vestida de verd i colors nous. Si jo sempre les faig de vedella però reconec que la resta del món les fa meitat i meitat ....

Besos para todas y buen fin de semana
Mercè ha dit…
Mar, doncs aquí tenim solet, les plantes comencen a florir... i que bonica la primavera! ;)
Aquestes mandonguilles són boníssimes, jo també les faig només de vedella, per mi són molt millors! ;)
Petons!
Margarida ha dit…
Jo no puc amb la carn picada. Bé, la dels canalons, sí, però hamburgueses, mandonguilles... no puc. I per això no faig mai mandonguilles. Però vist aquest plat tan bo... em fa pena l'Oriol. A ell la pilota del caldo li encanta. I mira, potser m'has fet pensar una mica i he descobert que sóc una egoista, privant al meu fill del plaer d'aquest plat.Així que ...és possible que un dia d'aquests et copiï la recepta.
Petons
MAR ha dit…
hola mercè doncs avui dissabte 4 abril sembla que la primavera treu el nas .. ja era hora portem dies i dies de pluja,vent i fred .. a veure si realment em fet el tomb ja. Quina gràcia jo tothom que conec les fa meitat i meitat de vedella i porc,,, bé benvinguda al club de les de la vedella 100%.
Margarida li hauries de fer a l'Oriol, la Carla mira que és petita se les menja com si res, queden molt suaus i molt tendres i és un bon plat únic tot plegat allà mateix, fes-les i prova-les que mai és tard per descobrir un nou plat, potser t'agraden i de pas el teu fill en gaudirà,
vacapaca ha dit…
Sólo puedo decir ... PAN, más PAN ... no se puede dejar de comer pan con las Mandonguilles!!! Que ricas!!
Margarida ha dit…
No pateixis, que ja les faré. En tinc prou amb la teva recomanació!
Per cert, si et passes pel meu bloc, podràs recollir una cosa que tinc per a tu.
Un petó.

Entrades populars d'aquest blog

FILET DE VEDELLA/BOU AMB CEBETES I COMPOTA POMA

Avui us proposo un filet fet al forn, la peça es cuina sencera i queda francament boníssim.
És molt senzill de fer, i entre la tendresa de la pròpia peça i la maceració que se li fa una estona abans queda deliciós, a casa quan som colla el fem sovint perquè porta molt poca feina i el resultat és francament molt bo.
Personalment m'agrada més el filet de bou, però el podeu fer de vedella, el que si és important que us facin la peça sencera i ben neta de greix i vetes.

La carn queda molt gustosa perquè es cou en els seus propis sucs i amb la maceració que li fem amb concentrat de carn de vaca i mostassa.
Es pot acompanyar amb una de compota de poma i de cebes mini glacejades, però teniu infinitat d'alternatives possibles com mostasses, salses de fruits vermells, patates fetes al forn amb herbes aromàtiques, espàrrecs verds a la brasa ....
Necessitarem:

- 1 Filet de Bou o Vedella de més o menys 1 kg
- 1 pot salsa de carn Bovril
- Llard
- Mostassa Maille Dijone
- Compota Poma
- Sal Pebre

Pe…

BUNYOLS DE BACALLÀ

Avui uns bunyols de bacallà han estat els incitadors de que em posi de nou al davant de l'ordinador per explicar-vos els meus experiments culinaris, com tants cops havia fet en el passat; espero que sigui el principi d'un bon ritme tan davant dels fogons com davant de la pantalla. Els bunyols de bacallà sempre m'han agradat, però mai els havia fet a casa, la veritat es que és un plat super agraït, fácil de fer i amb uns ingredients que els trobem sense cap tipus de problema. Són un entrant boníssim i que fa festa.
Ingredients: 250 gr de bacallà desalat 2 grans d'all Julivert fresc 100 gr de farina 1 ou 1 culleradeta de llevat 150 ml d'aigua Primer de tot triturem els alls amb el julivert, fem una picada. Esmicolem el bacallà el més petit posible, el barrejem amb la picada d'all i julivert, la farina, l'ou, el llevat i l'aigua; remenem fins que ens quedi una masa sense gromolls. Un cop tenim la masa feta, agafem una fregidora i sinó en tenim, un cassó amb força oli …

FIDEUA SIPIA I GAMBES

Aquest diumenge vaig fer una fideuà no n'havia fet mai cap, paelles, arrossos diversos si i de tots colors però fideuà mai i la veritat es que va quedar bonissima, modèstia a part. Una avantatge que li vaig trobar és que és més ràpida de fer, més senzilla i a més no es tant pesada de digerir com pot ser una paella. Així doncs poca cosa més a explicar tant sols els de sempre i en aquest cas més encara, els ingredients si podeu, han de ser de primera qualitat el peix fresc i el fumet fet a casa amb un bon peix de roca.

Ingredients per 2 persones:
600 cc fumet de peix200 gr de fideus num 11 ceba3 tomàquets de pera3 grans d'all3 ametlles3 avellanes100 cc oli oliva200 gr sipis tallada 15 gambes (caps i cues separats) Piquem un gra d'all i el fregim suaument, sense que es cremi; afegirem els fideus i els enrossim. En una paella o cassola a part que pugui anar al forn fregim els caps de les gambes amb oli d'oliva, els retirem i en el mateix oli fem un sofregit amb la ceba, e…