Passa al contingut principal

MANDONGUILLES AMB VERDURES


Ja portem uns dies de primavera i encara em ve de gust menjar plats d'hivern, i no tan sols menjar, sinó portar roba d'hivern ... quin desastre, jo que estic tota la tardor i hivern esperant que arribi la primavera i el bon temps i un cop la tenim aquí decideix no manifestar-se .... bé com cada any, un dia d'aquest ens llevarem i hi haurà 30º .. i un any més haurem passat de l'hivern a l'estiu sense transitar per la deliciosa primavera ... però bé sempre ens quedarà un plat de mandonguilles ...

Per fer les mandonguilles necessitarem:

- 600 gr de carn de vedella picada
- 3 ous
- pa rallat
- all i julivert
- sal + pebre
- farina

Per la resta del plat:

- 2 tomàquets vermells
- 1 ceba grossa
- caldo
- 250 gr pèsols
- 1/2 carbassa
- 1 carbassó
- 2/3 patates mitjanes

Comencem fent les mandonguilles, sal pebrem la carn picada de vedella i la posem en un bol, afegim els ous, una mica de pa rallat i l'all i julivert, jo d'all i julivert en poso molt poc; amb les mans ben netes ho anem treballant fins que veiem que ens queden tots els ingredients ben barrejats, si us queda massa liquida i no es lliga, afegiu un mica més de pa rallat, si us queda que massa suelta, poseu-hi un ou més.

Un cop tenim la massa feta, anem fent les mandonguilles de la mida que vulguem, i les passem per farina i les reservem.

En una cassola amb oli fregim les mandonguilles, no massa, no cal que quedin totalment cuites.

Les traiem de la cassola i en el mateix oli sofregim la ceba i el tomàquet rallat amb una fulla de llorer, ho salpebrem i deixem uns 10 minuts que es vagi fent a foc mig el sofregit.
Ara és el moment de tirar les verdures que hem escollit per acompanyar les mandonguilles: carbassa, carbassó i les patates tallades a cubs, afegim també es pèsols i ho deixem que cogui uns 8 minuts, passat aquest temps afegim caldo, podem afegir tranquil.lament aigua mineral si volem, que cobreixi les verdures.

Deixem que les verdures es vagin estovant, passats uns 15 minuts afegim les mandonguilles ho rectifiquem de sal i pebre i les deixem fent xup xup uns 5 minuts més, i ja està el plat està acabat



Comentaris

Merchi ha dit…
Me encantan las albóngidas y si como acompañamiento me las sirves con verdutias, mejor que mejor.
Un plato rico de verdad, muy muy bueno.

un besito guapa :)
ANNAFS ha dit…
Ostres sí després d' uns dies que semblava que volia arribar la primavera... torna a fer fred. A mi la primavera m' encanta i aquestes mandonguilles també. Jo les faig igual que tu, només que hi poso la meitat de carn de porc i la meitat de vedella.
Bon cap de setmana i ptns.
MAR ha dit…
hola blogueres gastronómiques, si Merchi las albóndigas es de esos platos de toda la vida que gustan a mayores y pequeños.
Anna igual que tú m'encanta la Primavera i suposo que cap a Berga encara s'ha manifestat menys no? tot i que quan ho fa és una maravella la muntanya vestida de verd i colors nous. Si jo sempre les faig de vedella però reconec que la resta del món les fa meitat i meitat ....

Besos para todas y buen fin de semana
Mercè ha dit…
Mar, doncs aquí tenim solet, les plantes comencen a florir... i que bonica la primavera! ;)
Aquestes mandonguilles són boníssimes, jo també les faig només de vedella, per mi són molt millors! ;)
Petons!
Margarida ha dit…
Jo no puc amb la carn picada. Bé, la dels canalons, sí, però hamburgueses, mandonguilles... no puc. I per això no faig mai mandonguilles. Però vist aquest plat tan bo... em fa pena l'Oriol. A ell la pilota del caldo li encanta. I mira, potser m'has fet pensar una mica i he descobert que sóc una egoista, privant al meu fill del plaer d'aquest plat.Així que ...és possible que un dia d'aquests et copiï la recepta.
Petons
MAR ha dit…
hola mercè doncs avui dissabte 4 abril sembla que la primavera treu el nas .. ja era hora portem dies i dies de pluja,vent i fred .. a veure si realment em fet el tomb ja. Quina gràcia jo tothom que conec les fa meitat i meitat de vedella i porc,,, bé benvinguda al club de les de la vedella 100%.
Margarida li hauries de fer a l'Oriol, la Carla mira que és petita se les menja com si res, queden molt suaus i molt tendres i és un bon plat únic tot plegat allà mateix, fes-les i prova-les que mai és tard per descobrir un nou plat, potser t'agraden i de pas el teu fill en gaudirà,
vacapaca ha dit…
Sólo puedo decir ... PAN, más PAN ... no se puede dejar de comer pan con las Mandonguilles!!! Que ricas!!
Margarida ha dit…
No pateixis, que ja les faré. En tinc prou amb la teva recomanació!
Per cert, si et passes pel meu bloc, podràs recollir una cosa que tinc per a tu.
Un petó.

Entrades populars d'aquest blog

PIZZA CARLA

A casa ens agrada molt fer-nos les pizzes, començant per la masa i afegint els ingredients que cadascú prefereix. En el cas de la Carla també li feia la pizza nostre amb les cosetes que a ella li agraden, però arribat un punt ja no mastegava massa bé i li acabava donant nomès la part superior de la pizza sense la base, així que l'altre dia vaig pensar fer.li la pizza però en comptes de la base nostre, fent servir de base una llesca de pa bimbo sense crosta bén primeta, us explico com. El resultat fantàstic perque al ser més tovet es va menjar tota la pizza sense deixar res de res. Ingredients: 1 llesca de pa Bimbo sense crosta (no tinc comissió pot ser Panrico o de la fleca mateix) 1 tomàquet vermell 10 xampinyons petits Formatge semi Garcia Vaquero (idem que amb el pa de motlle no tinc comissió) Formatge rallat mozzarella Orenga Pernil dolç Vaig agafà el corró d'estirar les mases i vaig aplanar la llesca del pa de motlle fins quedar molt fineta, a sobre vaig rallar un tomaque

FILET DE VEDELLA/BOU AMB CEBETES I COMPOTA POMA

Avui us proposo un filet fet al forn, la peça es cuina sencera i queda francament boníssim. És molt senzill de fer, i entre la tendresa de la pròpia peça i la maceració que se li fa una estona abans queda deliciós, a casa quan som colla el fem sovint perquè porta molt poca feina i el resultat és francament molt bo. Personalment m'agrada més el filet de bou, però el podeu fer de vedella, el que si és important que us facin la peça sencera i ben neta de greix i vetes. La carn queda molt gustosa perquè es cou en els seus propis sucs i amb la maceració que li fem amb concentrat de carn de vaca i mostassa. Es pot acompanyar amb una de compota de poma i de cebes mini glacejades, però teniu infinitat d'alternatives possibles com mostasses, salses de fruits vermells, patates fetes al forn amb herbes aromàtiques, espàrrecs verds a la brasa .... Necessitarem: - 1 Filet de Bou o Vedella de més o menys 1 kg - 1 pot salsa de carn Bovril - Llard - Mostassa Maille Dijone - Compota Poma - Sal

BOLETS DE TARDOR AMB CANSALADA FRESCA

Rossinyols Aquesta tardor encara no havíem menjar bolets i divendres quan vam anar al mercat setmanal de Platja D'Aro vaig comprar aquests rovellons i rossinyols que em cridaven des de la parada.   Aquest cop per donal-s'hi una mica més de vida els vaig fer amb cansalada fresca per donar una mica més de gust al conjunt, perquè a títol personal, els bolets són una mica insulsos i sinó els hi afegim en la cocció algun ingredient que potencii el seu sabor doncs queden una mica tristos al plat.    Rovellons  Així doncs us explico com el vam fer: Ingredients Rossinyols i Rovellons All i julivert Oli oliva Sal i pebre blanc Cansalada de Duroc fresca (opcional ous frescos) Primer de tot netegem bé els bolets, els hi trèiem tota resta de terra i restes de vegetació, els trossegem i els posem amb una mica d'oli en una paella amb oli i pebre a foc mig i tapem, ara els bolets deixaran anar tota l'aigua que porten; anem remenant i quan ja veiem qu