CARDIOSAFE - SERVEI INTEGRAL DE CARDIOPROTECCIÓ

CANELONS MUSICALS

Avui proposo canelons, plat típic català amb un punt estacional importantissim, canelons = Sant Esteve el 26/12, el perquè doncs senzill, perquè és un plat que requereix una elaboració entretinguda i llarga des de la cocció de les diverses carns del farcit, fins la propia labor d'enrrotllar els canelons, és per aixó que es reservava per un dia especial, de festa com també ho eren els diumenges, on la mestressa de casa tenia hores per davant per anar fent el plat en homenatge al dia festiu; tot aixó ho comento perquè aquests canelons que he fet són canelons simplificats diguem, llegiu i descobrireu el perquè, he simplificat molts passos sobretot en la cocció de les carns.
Per fer una mica d'história us comentaré que Canelones es també un departament de Uruguay, on la seva capital és Canelones ... mira m'ha fet gràcia l'apunt.
Originariament el caneló prové com a pasta, d'Italia cannelloni, però segles d'intercanvis comercials i culturals entre el sud d'Itàlia i Catalunya, van fer que adoptèssim els canelons com a plat tradicional de la nostre terra.
El seu origen és musical, el compositor Gioachino Rossini (Pésaro 1792 - Paris 1868) creador entre d'altres óperes de Otello, La Cerentola (vista al Liceu la temporada 2008/2009 i encantadora) Guillaume Tell entre d'altres, feia una espècie de creps farcits de ricotta, pernil, carns i espinacs coberts per una salsa blanca amb tomàquet ... fóren coneguts com Cannellonni alla Rossini ... que de fet avui dia encara els trobem amb aquest nom a diversos restaurants ... doncs bé desprès d'aquest apunt cultural us explico els meus canelons musicals sense feina:
Per uns 20 canelons:
  • 20 plaques de canelons
  • 150 gr de vedella
  • 150 gr de magre de porc
  • 50 gr de foie gras
  • 100 gr de pit de pollastre
  • 375 cc de llet sencera
  • 40 gr mantega
  • 40 gr farina
  • Formatge rallat
  • 1 ceba
  • 1 tasseta de vi blanc
  • 200 cc de brou
  • Sal - Pebre blanc - Nou moscada

Demanarem que la vedella, el magre de porc i el pollastre ens el piquin molt fi amb la màquina.

Enrrossim les carns amb una mica d'oli, quan agafin color tirem la ceba talladeta ben fina o si voleu anar més ràpid rallada, deixem que la ceba es faci una mica i tot seguit hi afegim el vi blanc, tirem sal i pebre i quan el vi s'hagi evaporat afegim el brou i deixem que les carn absorveixin el brou.

Un cop la barreja anterior ja la tenim feta hi afegim el foie gras i ho remenem perquè tot s'impregni bé i quedi un farcit més o menys compacte.

Agafem les plaques de canelons que ja haurem bullit previament (jo faig servir unes que nomès s'han de posar amb aigua calenta uns 20 min i van super bé) hi posem una mica de farcit i anem fent els canelons i els col.loquem en una plata per anar al forn.

Fem la beixamel: posem en una cassola la mantega i hi afegim la farina anem donant voltes amb el foc molt baix uns 15 min (fem el roux que es diu) aquest pas és molt important perquè sinó fem bé la farina la beixamel nomès tindrà gust de farina i si se'ns crema el roux, ens quedarà tot plegat un gust molt dolent, total que poseu el foc ben baix i anem donant voltes a la barreja que heu fet de la farina i la mantega; pasat aquest temps afegiu poc a poc la llet calenta i aneu remenant, afegiu la llet a demanda fins aconseguir la textura que desitgeu per la beixamel, una mica espessa ha de ser, hi tirem nou moscada, sal i pebre.

Cobrim els canelons amb la beixamel i hi posem per sobre el formatge rallat (emmental per exemple) i hi posem unes boletes de mantega; al forn a gratinar uns 5 minuts i ja tenim els canelons musicals sense feina.

Apali que vagi de gust !!!!!!!!!!!!!!


10 comentaris:

Núria ha dit...

Ai que bons!!! I amb el fred que fa avuí m'en menjaria un bon grapat :D. Segur que a la teva patufa li encanten... ja se sap: pasta i carn picada= menjar preferit de menuts.

Gemma ha dit...

Per Sant Esteve, canelons, clar que sí! Visca les tradicions :)
No sabia pas aquesta hitòria d'en Rossini, és molt interessant.
No hi ha res millor que uns canelons casolans fets amb la recepta de casa de tota la vida ;)

Sílvia A. ha dit...

A casa per sant Esteva canelons de tota la vida!!!

Marta ha dit...

M'encantan els canelons! per Sant Esteve menjo fins que no puc mes, son tant bons!
Petons

Marta ha dit...

...com es noten les marasses a la cuina...aplicant les receptes de sempre!
Estic segura que deus triomfar amb aquest canelons!
Ptns

La cuina vermella ha dit...

do, re, mi, fa, sol, la, si!!! Que bons els teus canelons musicals, quina delícia, m'agraden tantíssim!!! és una passada lo bons que tan quedat. Molts petons.

ANNAFS ha dit...

Molt i molt bons.. Jo no en faig gire vegades de canelons. Es sol fer la meva mare, molt diumenges per dinar. I mira que ho són de bons...
ptns.

MAR ha dit...

Molt bon dia a tothom ... no hi ha algú que no li agradin els canelons ??? la resposta és NOOOOOOOOOOOOOOO realment és un plat que encanta eh i no cal esperar a St Esteve que encara queda molt lluny !!!

petonets

MªJose-Dit i Fet ha dit...

Hola maca, quina bona recepta i quina bona explicació...ummm...als meus fills els hi encanten...petonets!!!

Mercè ha dit...

Els canelons m'agraden tant que en menjo força vegades més! ;) Sense anar més lluny, encara la setmana passada en vaig menjar! :)
M'ha agradat molt llegir l'apunt musical que desconeixia!
Petons!