Passa al contingut principal

CANELONS MUSICALS

Avui proposo canelons, plat típic català amb un punt estacional importantissim, canelons = Sant Esteve el 26/12, el perquè doncs senzill, perquè és un plat que requereix una elaboració entretinguda i llarga des de la cocció de les diverses carns del farcit, fins la propia labor d'enrrotllar els canelons, és per aixó que es reservava per un dia especial, de festa com també ho eren els diumenges, on la mestressa de casa tenia hores per davant per anar fent el plat en homenatge al dia festiu; tot aixó ho comento perquè aquests canelons que he fet són canelons simplificats diguem, llegiu i descobrireu el perquè, he simplificat molts passos sobretot en la cocció de les carns.
Per fer una mica d'história us comentaré que Canelones es també un departament de Uruguay, on la seva capital és Canelones ... mira m'ha fet gràcia l'apunt.
Originariament el caneló prové com a pasta, d'Italia cannelloni, però segles d'intercanvis comercials i culturals entre el sud d'Itàlia i Catalunya, van fer que adoptèssim els canelons com a plat tradicional de la nostre terra.
El seu origen és musical, el compositor Gioachino Rossini (Pésaro 1792 - Paris 1868) creador entre d'altres óperes de Otello, La Cerentola (vista al Liceu la temporada 2008/2009 i encantadora) Guillaume Tell entre d'altres, feia una espècie de creps farcits de ricotta, pernil, carns i espinacs coberts per una salsa blanca amb tomàquet ... fóren coneguts com Cannellonni alla Rossini ... que de fet avui dia encara els trobem amb aquest nom a diversos restaurants ... doncs bé desprès d'aquest apunt cultural us explico els meus canelons musicals sense feina:
Per uns 20 canelons:
  • 20 plaques de canelons
  • 150 gr de vedella
  • 150 gr de magre de porc
  • 50 gr de foie gras
  • 100 gr de pit de pollastre
  • 375 cc de llet sencera
  • 40 gr mantega
  • 40 gr farina
  • Formatge rallat
  • 1 ceba
  • 1 tasseta de vi blanc
  • 200 cc de brou
  • Sal - Pebre blanc - Nou moscada

Demanarem que la vedella, el magre de porc i el pollastre ens el piquin molt fi amb la màquina.

Enrrossim les carns amb una mica d'oli, quan agafin color tirem la ceba talladeta ben fina o si voleu anar més ràpid rallada, deixem que la ceba es faci una mica i tot seguit hi afegim el vi blanc, tirem sal i pebre i quan el vi s'hagi evaporat afegim el brou i deixem que les carn absorveixin el brou.

Un cop la barreja anterior ja la tenim feta hi afegim el foie gras i ho remenem perquè tot s'impregni bé i quedi un farcit més o menys compacte.

Agafem les plaques de canelons que ja haurem bullit previament (jo faig servir unes que nomès s'han de posar amb aigua calenta uns 20 min i van super bé) hi posem una mica de farcit i anem fent els canelons i els col.loquem en una plata per anar al forn.

Fem la beixamel: posem en una cassola la mantega i hi afegim la farina anem donant voltes amb el foc molt baix uns 15 min (fem el roux que es diu) aquest pas és molt important perquè sinó fem bé la farina la beixamel nomès tindrà gust de farina i si se'ns crema el roux, ens quedarà tot plegat un gust molt dolent, total que poseu el foc ben baix i anem donant voltes a la barreja que heu fet de la farina i la mantega; pasat aquest temps afegiu poc a poc la llet calenta i aneu remenant, afegiu la llet a demanda fins aconseguir la textura que desitgeu per la beixamel, una mica espessa ha de ser, hi tirem nou moscada, sal i pebre.

Cobrim els canelons amb la beixamel i hi posem per sobre el formatge rallat (emmental per exemple) i hi posem unes boletes de mantega; al forn a gratinar uns 5 minuts i ja tenim els canelons musicals sense feina.

Apali que vagi de gust !!!!!!!!!!!!!!


Comentaris

Núria ha dit…
Ai que bons!!! I amb el fred que fa avuí m'en menjaria un bon grapat :D. Segur que a la teva patufa li encanten... ja se sap: pasta i carn picada= menjar preferit de menuts.
Gemma ha dit…
Per Sant Esteve, canelons, clar que sí! Visca les tradicions :)
No sabia pas aquesta hitòria d'en Rossini, és molt interessant.
No hi ha res millor que uns canelons casolans fets amb la recepta de casa de tota la vida ;)
Sílvia A. ha dit…
A casa per sant Esteva canelons de tota la vida!!!
Marta ha dit…
M'encantan els canelons! per Sant Esteve menjo fins que no puc mes, son tant bons!
Petons
Marta Padenous ha dit…
...com es noten les marasses a la cuina...aplicant les receptes de sempre!
Estic segura que deus triomfar amb aquest canelons!
Ptns
La cuina vermella ha dit…
do, re, mi, fa, sol, la, si!!! Que bons els teus canelons musicals, quina delícia, m'agraden tantíssim!!! és una passada lo bons que tan quedat. Molts petons.
ANNAFS ha dit…
Molt i molt bons.. Jo no en faig gire vegades de canelons. Es sol fer la meva mare, molt diumenges per dinar. I mira que ho són de bons...
ptns.
MAR ha dit…
Molt bon dia a tothom ... no hi ha algú que no li agradin els canelons ??? la resposta és NOOOOOOOOOOOOOOO realment és un plat que encanta eh i no cal esperar a St Esteve que encara queda molt lluny !!!

petonets
MªJose-Dit i Fet ha dit…
Hola maca, quina bona recepta i quina bona explicació...ummm...als meus fills els hi encanten...petonets!!!
Mercè ha dit…
Els canelons m'agraden tant que en menjo força vegades més! ;) Sense anar més lluny, encara la setmana passada en vaig menjar! :)
M'ha agradat molt llegir l'apunt musical que desconeixia!
Petons!

Entrades populars d'aquest blog

PIZZA CARLA

A casa ens agrada molt fer-nos les pizzes, començant per la masa i afegint els ingredients que cadascú prefereix. En el cas de la Carla també li feia la pizza nostre amb les cosetes que a ella li agraden, però arribat un punt ja no mastegava massa bé i li acabava donant nomès la part superior de la pizza sense la base, així que l'altre dia vaig pensar fer.li la pizza però en comptes de la base nostre, fent servir de base una llesca de pa bimbo sense crosta bén primeta, us explico com. El resultat fantàstic perque al ser més tovet es va menjar tota la pizza sense deixar res de res. Ingredients: 1 llesca de pa Bimbo sense crosta (no tinc comissió pot ser Panrico o de la fleca mateix) 1 tomàquet vermell 10 xampinyons petits Formatge semi Garcia Vaquero (idem que amb el pa de motlle no tinc comissió) Formatge rallat mozzarella Orenga Pernil dolç Vaig agafà el corró d'estirar les mases i vaig aplanar la llesca del pa de motlle fins quedar molt fineta, a sobre vaig rallar un tomaque

FILET DE VEDELLA/BOU AMB CEBETES I COMPOTA POMA

Avui us proposo un filet fet al forn, la peça es cuina sencera i queda francament boníssim. És molt senzill de fer, i entre la tendresa de la pròpia peça i la maceració que se li fa una estona abans queda deliciós, a casa quan som colla el fem sovint perquè porta molt poca feina i el resultat és francament molt bo. Personalment m'agrada més el filet de bou, però el podeu fer de vedella, el que si és important que us facin la peça sencera i ben neta de greix i vetes. La carn queda molt gustosa perquè es cou en els seus propis sucs i amb la maceració que li fem amb concentrat de carn de vaca i mostassa. Es pot acompanyar amb una de compota de poma i de cebes mini glacejades, però teniu infinitat d'alternatives possibles com mostasses, salses de fruits vermells, patates fetes al forn amb herbes aromàtiques, espàrrecs verds a la brasa .... Necessitarem: - 1 Filet de Bou o Vedella de més o menys 1 kg - 1 pot salsa de carn Bovril - Llard - Mostassa Maille Dijone - Compota Poma - Sal

Pinxitos de pasta fresca

pinxitos de pasta fresca   Cada cop que tinc convidats a casa em passo una bona estona pensant entrants originals que no hagi fet abans, d'altra banda si som colla també mires l'aspecte de poder tenir-los fets amb anticipació així et pots dedicar al plat més important del dia ... és a dir als teus convidats. Així doncs avui us presento uns pinxitos de pasta fresca molt i molt senzills de fer i que els podem tenir llestos en 15 minuts. Els podeu fer amb la pasta fresca farcida que us faci més gràcia. Ingredients Raviolis de carbassa, raviolis d'espinacs amb formatge fresc i de bolets. Tomàquet deshidratat i conservat en oli Boletes mini de mozzarella Salsa pesto Bastonets per enfilar els ingredients Primer de tot farem un bull a la pasta però la courem molt poc que quedi al dente, d'aquesta manera ens assegurem que quan els enfilem no se'ns trenquin. Agafem un bastonet i anem posant per ordre un trosset de tomàquet sec italià, una boleta de mozz